Follow by Email

zondag 22 juni 2014

AlbertkanaalHet Albertkanaal: de waterweg tussen Antwerpen en Luik, waarin hier maar een klein stukje als foto’s zijn opgeslagen. Tussen oktober 2013 en juni 2014 liep ik op verschillende tijdstippen en over beide oevers tussen Veldwezelt (Lanaken) en Lanaye (Bessange). Dit is het verslag.


Het werd gegraven in de dertiger jaren van de vorige eeuw. Met schop en houweel, handenarbeid, om de Schelde met de Maas te verbinden. Er moesten dorpen verdwijnen, bruggen gebouwd, waar men eerst gewoon over land naar elkaar toe kon lopen.


In Limburg, zowel Belgisch als Nederlands, loopt het deels vlak langs de grens, tussen Lanaken en Lanaye, waar de sluis in verbinding staat met de Maas. Er moesten heuvels worden verzet; geen simpele klus, zeker in die jaren, al kon de gewonnen mergel goed als grondstof worden gebruikt.


De heuvels werden gekliefd; hele gangstelsels kwamen bloot te liggen, maar er ontstond ook een micro klimaat op de hellingen van de laag gelegen vallei. Goed voor flora en fauna, en soorten die elders niet of nauwelijks voorkomen, tieren hier welig.De jaagpaden vormen een makkelijke wandelweg, zonder te klimmen tussen beide dorpen is nergens anders mogelijk. Hier een verslag in foto’s. Veel plezier.
Flora


diverse bloeiwijzen sieren de oevers in de lente. Van boven naar en van links naar rechts: Gele kamille, Spirea (geitenbaard), Echte kamille, Leeuwetand, en Biggekruid


Geen opmerkingen:

Een reactie posten